Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

Μήνυμα δασκάλων του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.

Αθήνα, 23-1-2010

Σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα του Α΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, στις 22 Ιανουαρίου 2010 και μετά από μια πολύωρη δίκη, στις 18:30 μ.μ., γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης δικαίωσης του έργου που συντελέστηκε στο 132ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας, με την πανηγυρική αθώωση της πρώην διευθύντριας του σχολείου μας Πρωτονοταρίου Στέλλας και της δασκάλας της μητρικής γλώσσας Καρκάλο Ντενάντας.
Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου, στην αγόρευσή του, είπε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς καλούμαι να υποστηρίξω ένα κατηγορητήριο που δεν υποστηρίζεται από πραγματικά περιστατικά. Δεν διακρίνω την ελάχιστη ένδειξη μη νομιμότητας της πράξης των δυο κατηγορουμένων. Σε βάρος του προσωπικού της χρόνου η Στέλλα Πρωτονοταρίου, ξεκίνησε μια ρομαντική δραστηριότητα για τα παιδιά. Αν κάποιος χωρίζει τα παιδιά σε ελληνόπουλα και αλβανόπουλα είναι προσωπικό του πρόβλημα, γιατί τα παιδιά είναι παιδιά. Όταν συνυπάρχουν στο ίδιο περιβάλλον, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια και συνεργασία»....Προηγουμένως, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα, ο κατήγορος και νυν διευθυντής του σχολείου κ. Γιουτλάκης, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός: «μου έδωσαν προφορικές εντολές για τις οποίες δεν με κάλυψαν και βρέθηκα εκτεθειμένος. Αν δε μπορείς να μας διασφαλίσεις ότι θα καταργηθεί το πρόγραμμα μπορείς να παραιτηθείς και θα στείλουμε κάποιον άλλον στη θέση σου, μου είπαν» δήλωσε, κατονομάζοντας για τις παραπάνω εντολές, τον πρώην Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Πλατή. «Έπρεπε να είχα παραιτηθεί», ανέφερε.
Η μεγάλη αυτή δικαίωση δεν είναι μόνο νίκη των δασκάλων του 132 και της πρώην διευθύντριας. Είναι μια μεγάλη νίκη του εκπαιδευτικού και του κοινωνικού κινήματος που σε δύσκολες εποχές απέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι ο αγώνας για την ισότητα και τη δημοκρατία είναι ζωντανός και η ανθρώπινη αλληλεγγύη αποτελεί ακόμα βασικό συστατικό της κοινωνίας μας. Αυτό έδειξε και η μεγάλη συμμετοχή και η συμπαράσταση όλων όσων στήριξαν το δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών του 132 και στάθηκαν συνοδοιπόροι στη δύσκολη αυτή συγκυρία..
Θα συνεχίσουμε μαζί και ας γίνει το παράδειγμα του 132 αφορμή για την ενίσχυση του αγώνα για μια δικαιότερη κοινωνία χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Δάσκαλοι που εργάστηκαν και εργάζονται στο 132ο Δημοτικό Σχολείο

Κορρέ Χρυσή Μακρυγιάννης Γεώργιος
Μάστορα Πολυξένη Παπαδοπούλου Ευρώπη
Βασιλάκου Παρασκευή Παυλοπούλου Ολυμπία
Βουλαλάς Κλεάνθης Τσιροπούλου Μαρία
Σκαρτσίλας Σωτήρης Ευθυμίου Τερέζα
Σταυροπούλου Ηλιάνα Γεμιδοπούλου Αικατερίνη
Χαραβιτσίδης Πέτρος Ταζοπούλου Στεργιανή
Λάντζος Κρίστιαν Κοξαράκη Βασιλική

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 132

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ


«…….Να απαλλαχθούν οι διωκόμενες εκπαιδευτικοί από τις κατηγορίες.
Να δικαιωθούν η κα Πρωτονοταρίου και οι δάσκαλοι του 132 για τις επιλογές τους.
Να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης του σκοταδισμού και της ξενοφοβίας, ένα αισιόδοξο μήνυμα για την παιδεία και την κοινωνία του αύριο….»

Ακριβώς έτσι κατέληγε κλιμακούμενο το ψήφισμα συμπαράστασης του συλλόγου μας, εκφράζοντας μάλλον μια ευχή παρά μια ρεαλιστική προσδοκία. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τότε, λίγες μέρες πριν τη δίκη, ότι η πραγματικότητα θα ξεπερνούσε τις προσδοκίες μας!
Αγκαλιά με τους δασκάλους των παιδιών μας, με κομμένη την ανάσα, ακούσαμε, μη πιστεύοντας στ’ αυτιά μας, τον εισαγγελέα της έδρας να μετατρέπει το κατηγορητήριο σε εγκώμιο για τη Στέλλα Πρωτονοταρίου, τους συνεργάτες της εκπαιδευτικούς και το σχολείο μας, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους μηχανισμούς και τους παράγοντες που την οδήγησαν στο εδώλιο!
Ως γονείς νιώσαμε, για άλλη μια φορά, ευλογημένοι, που η συγκυρία έφερε τα παιδιά μας σε αυτό το σχολικό περιβάλλον και δικαιωμένοι για την επιλογή μας να στηρίξουμε - και στα δύσκολα - τους ανθρώπους που με μόχθο και αγάπη το διαμόρφωσαν.
Τώρα το μόνο που προσδοκούμε είναι να επιστρέψει η κα Στέλλα Πρωτονοταρίου (η Δασκάλα με το Δ κεφαλαίο, όπως είπε και η Υπουργός Παιδείας) στη θέση απ’ όπου άδικα και, όπως αποδείχθηκε, με σκοπιμότητα εκδιώχθηκε, να κλείσει αυτή η μαύρη παρένθεση στην ιστορία του σχολείου μας και να ξαναγίνει το 132 αυτό που ήταν.
Ένα σχολείο στα σύνορα της Ουτοπίας, ένας παλλόμενος φάρος ελπίδας και αγώνα για την παιδεία και την κοινωνία των όλων και των ίσων.

Για το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και
Κηδεμόνων του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών

H πρόεδρος H γραμματέας
Ελένη Χατζηδιαμαντή Ολυμπία Παγουλάτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails